zaterdag 17 december 2022

Adults Only vakanties


‘Adults-only’ hotels zitten in de lift, op sociale media smeken steeds meer mensen ook om kindvrije vluchten en aan de kust openen terrasjes en strandbars die kinderen niet toelaten. Verdragen we die kleine schepseltjes steeds minder of is er iets anders aan de hand? Twee cultuursociologen verhelderen.

Het zal je maar overkomen: je zit op een 29 uur lange vlucht en op hetzelfde vliegtuig zit een kind dat non-stop gilt en huilt alsof het levend gefileerd wordt. Acteur Henry Beasley postte een video over zo’n ‘horrorvlucht’ op sociale media en die ging prompt viraal: 14,3 miljoen views later postten honderden volwassenen op TikTok en Twitter dat het nu écht wel tijd is voor kindvrije vluchten. “Dit is mijn echtste nachtmerrie. Zéker tijdens nachtvluchten.”

Steeds beter kunnen volwassenen die geen kinderen in hun buurt willen, de kleine schepseltjes ontvluchten. De ‘adult-only’ hotels bestaan al een tijdje, maar doen het beter dan ooit, zegt woordvoerder Piet Demeyere van TUI. “Het aantal kindvrije hotels stijgt nog elk jaar, omdat ze alsmaar populairder worden. Deze winter hebben wij er 118 in ons aanbod, dat is goed voor 16 procent van onze catalogus.”

De wensen van de gasten in een ‘adults-on­ly’ hotel zijn duidelijk: ze willen rust. Maar ook een verfijnde keuken, ‘silent pool’ of idyllische plek om te lezen.

Zijn kinderen lastiger dan vroeger? Of worden we met z’n allen minder tolerant voor de kleine spruiten, zeker nu meer volwassenen bewust kinderloos blijven? Nee, zeggen cultuursociologen Walter Weyns en Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen). Volgens hen is er iets anders aan de hand.

“Er groeit een soort van maatschappijmoeheid”, zegt Gielen. “We blijven alsmaar liever in een omgeving die ons vertrouwd is: in onze comfortzone. Door de coronacrisis zijn we zo gekweekt: we moesten thuisblijven en kwamen amper nog op plaatsen waar we geconfronteerd werden met mensen die anders zijn dan ons. Ook door het internet worden we dat gewoon: staat iets ons niet aan, dan klikken we het zo weg. We vergroeien met onze gewoontes en onze bubbel, en al wat inbreuk doet op die bubbel, tolereren we steeds minder. Irritaties die we niet gewoon zijn, zoals een schreeuwend kind, aanvaarden we steeds minder.”

Let op: we vinden kinderen niet minder kostbaar. Integendeel

Het zorgt dat we nood hebben aan rust en verklaart waarom zelfs ouders stilaan voor adults-only hotels durven te kiezen als ze de kans hebben. Het is niet meer zo’n taboe om als ouder te zeggen dat het zwaar is om een kind op te voeden, zegt Gielen. Zeker nu we een kind steeds meer als een groots project zien dat we succesvol moeten afronden, zegt Weyns. “Onze perceptie van de verantwoordelijkheid die met een kind komt groeit enorm en daarom gaat opvoeden meer als een belastende, intensieve job aanvoelen. Dat is waarom de behoefte ook bij ouders ontstaat om er even uit te kunnen stappen.”

En dat is ook waarom volwassenen de kleine koters er soms niet bij willen, zegt Weyns: we hebben met z’n allen het gevoel dat een kind veel liefde en aandacht vraagt. We ervaren een druk rond kinderen, die we soms liever niét ervaren. “We brengen ze liever onder in gespecialiseerde, pedagogisch correcte ruimtes. Ze moeten goed beschermd en gemonitord worden: ook daarom vindt iedereen het alsmaar vreemder als ze toch aan het gewone leven deelnemen.”

En als je dan eens als volwassene voor jezelf kiest, of voor de ultieme rust, dan wil je waar voor je geld. Als consument worden we alleen maar veeleisender, zegt Weyns. “Als er iets foutloopt, krijgt een uitbater tegenwoordig meteen een klacht op zijn bord. En tja, kinderen zorgen sneller voor een ongemakje. Je kan ze niet beheersen of controleren... Voor een uitbater is zo’n adults-only-formule dus heel aantrekkelijk.”

Bron: HLN

Adults Only betekent niets meer dan een vakantie zonder kinderen. Tijd voor je partner of vrienden staat bij dit vakantie thema centraal. De adult only hotels bevinden zich vaak op prachtige locaties over de hele wereld, vlakbij een parelwit zandstrand of met een waanzinnig mooi zwembadcomplex. Je komt hier helemaal tot rust! En wil jij extra relaxen tijdens jouw vakantie? Vaak beschikken adults-only hotels & resorts over een uitgebreid wellness center waar je kunt genieten van bijvoorbeeld een heerlijke massage. Zoek de luxe en rust op tijdens een adults-only vakantie!

Adults only all inclusive

Bij dit concept kun je in de meeste gevallen verwachten dat je terecht komt in een luxe en trendy hotel met 4 of 5 sterren. Wanneer je dan ook nog eens kiest voor een all inclusive formule, zal het je aan helemaal niets ontbreken! Niet alleen kun je dan genieten van een heerlijk buffet, maar vaak zijn er ook restaurants die à la carte maaltijden aanbieden. Zo kun je je zonnige vakantiedag afsluiten in het resort met een romantisch diner met je partner. Genoeg redenen dus om voor een adults only all inclusive vakantie te genieten. Bewonder de zonsondergang en enjoy the moment!

Inmiddels worden de adults only vakanties aangeboden bij de meeste reisbureaus, via onderstaande links komt u direct terecht op de juiste pagina van de diverse aanbieders.

Corendon

Prijsvrij

Suntip

De Vakantiediscounter

Sunweb

TUI

Homepage - D-reizen